T 0492-323222 | E info@metallure.nl
T 0492-323222 | E info@metallure.nl
CNC Watersnijden

WATERSNIJDEN

Als één van de eerste bedrijven uit de regio was Metallure in het bezit van een waterstraalsnijder. Wij snijden al sinds 2008 en zijn dus zeer ervaren in het snijden van diverse materialen. Ons hart ligt bij de metaal. Met name aluminium, RVS en staal wordt bij ons veel verwerkt.

Watersnijmachines

Wij beschikken over 2 watersnijmachines. Onze eerste waterjet is een Resato met een snijbereik van 4000 x 2000 x 180 mm. De machine heeft 2 koppen, en een waterdruk die kan oplopen tot ca. 4000 bar.

Onze tweede machine is de SM-M 2060 van TCI. Een watersnijmachine die op 2 manieren kan worden ingezet: als machine met een tafelbereik van 6000 bij 2000 of als 2 zelfstandig opererende waterjets met een tafelbereik van 3000 bij 2000. In beide gevallen maakt de machine gebruik van een brug die uitgerust is met 2 snijkoppen. De machine heeft 2 pompen van ca. 6000 bar. Al met een al een flinke capaciteitsuitbreiding die in combinatie met WiCAM snel, efficiënt en flexibel kan worden ingezet voor ERP gestuurde plaatwerk productie. Dit maakt de machine uitermate geschikt voor het snijden van (terugkerende) series. Dankzij deze capaciteitsuitbreiding is er weer ruimte voor nieuwe klanten.

Snijtechniek

Door een spuitkop en een straalbuis wordt water gespoten met een waterdruk die kan oplopen tot circa 4000 bar (400 MPa). Hierdoor bereikt de waterstraal een snelheid van meer dan 3000 km/uur. Afhankelijk van het materiaal wordt er fijn zand, abrasief, aan de waterstraal toegevoegd. Harde en/of slijtvaste materialen worden met abrasief gesneden, ook wel abrasiefsnijden genoemd. De snijkwaliteit wordt bepaald aan de hand van de snelheid van het snijproces en de hoeveelheid abrasief, en bepaalt op deze manier de prijs-kwaliteitsverhouding.

Een groot voordeel van het waterstraalsnijden is dat de temperatuur bij het snijden laag is (max. 35 graden Celsius), waardoor geen vervorming of verkleuring van het materiaal plaatsvindt. Dit betekent dat het uitermate geschikt is voor het snijden van dikke materialen (snijdiktes tot 180 mm afhankelijk van het materiaal).
Doordat er koel gesneden wordt kunnen er zelfs kleine tapbare gaten in dikkere materialen worden gemaakt. Materialen die uitermate geschikt zijn voor de waterstraalsnijder zijn aluminium, RVS, staal en titanium (zelfs geharde, gelegeerde en gecoate materialen). Bijkomend voordeel is dat het materiaal effectief gebruikt kan worden, doordat men de producten erg dicht naast elkaar kan nesten. Daarnaast is water een milieuvriendelijk natuurproduct (geen stofontwikkeling of verspreiding van giftige dampen).

Voordelen watersnijden

  • koele snijtechniek
    • geen hitte inbreng en dus vervorming of verkleuring van materiaal
    • materiaal kan (nog) dichter naast elkaar genest worden: weinig materiaalverlies
  • hoge kwaliteit snijrand
  • vrijwel braamloze snede
  • kan alle materialen snijden (m.u.v. gehard glas)
  • milieuvriendelijk, niet chemisch

CNC Watersnijden

De term CNC wordt vaak gebruikt. Maar waar staat CNC nu eigenlijk voor? CNC staat voor Computer Numerical Control en betekent het computergestuurd regelen van een machine. Dit betekent dat de machine een programma nodig heeft dat gemaakt is in een CAM (Computer-aided manufacturing) systeem, oftewel een professioneel tekenprogramma. In de praktijk komt het er op neer dat een DXF of DWG nodig is om een offerte en/of snijprogramma te kunnen maken. Een PDF bevat deze informatie niet, en is niet geschikt.

Materialen die gesneden kunnen worden met waterstraalsnijden:

METAAL SNIJDEN OF BEWERKEN ?

NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT MET ONS OP